Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου BRICS – EUROPE που διοργανώθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Σότσι της Ρωσίας, από το Ρωσικό Ινστιτούτο Επιστημών, στο πλαίσιο της ρωσικής προεδρίας των BRICS. Η ΝΙΚΗ ήταν η μοναδική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, με τον Βουλευτή Σπύρο Τσιρώνη και τον Ευρωβουλευτή Νίκο Αναδιώτη. Στη Σύνοδο αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των χωρών BRICS, πολιτικοί και μέλη κυβερνήσεων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία.
Σκοπός της Συνόδου ήταν η παρουσίαση του εγχειρήματος των BRICS στους Ευρωπαίους πολιτικούς με τη δυνατότητα οικονομικών συνεργασιών χωρίς στέρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τους συμμετέχοντες. Παράλληλα επιδείχθηκε η πολιτισμική εγγύτητα της Ρωσίας με την Δύση και το περιθώριο διαλόγου Ε.Ε. και Ρωσίας, ενώ η τελευταία μετέφερε και την επίσημη θέση της ως προς τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στην κλειστή συνάντηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και τέως προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο βουλευτής Σπύρος Τσιρώνης εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδος και Ρωσίας, την κοινή πίστη που συνδέει τους δύο λαούς και τόνισε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων διακατέχεται από αισθήματα συμπάθειας και φιλίας απέναντι στη Ρωσία επισημαίνοντας πως οι πολιτικές της κυβερνήσεως δεν αντικατοπτρίζουν τη θέληση του ελληνικού λαού.
Ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε τη χαρά του που επιτέλους γνωρίζει Έλληνες πολιτικούς που μιλούν για Ορθοδοξία, οικογένεια και παραδοσιακές αξίες και προέβλεψε, ότι ανεξαρτήτως των σχέσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, λόγω της στάσεως της ελληνικής κυβερνήσεως, αργά ή γρήγορα οι σχέσεις θα αποκατασταθούν, καθώς οι δεσμοί των δύο χωρών είναι βαθύτατοι.
Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους και με εκπροσώπους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η ρωσική πλευρά αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα δεινά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Ουκρανία αλλά και στο ζήτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, του εκτοπισμού και των διώξεων από το καθεστώς Ζελένσκι. Συμφωνήθηκε δε, ότι η Ελλάδα, ακριβώς λόγω της έντονης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στη χώρα θα μπορούσε να είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, αντί να αποστείλει εξοπλισμό.
Κατά το συμπόσιο της δεύτερης μέρας ο Ευρωβουλευτής Νίκος Αναδιώτης τοποθετήθηκε στο θέμα «Οι παραδοσιακές αξίες ως βάση για τον διάλογο μεταξύ Δύσης και Ανατολής», ενώ εκφράστηκε η επιθυμία όλων για νέα συνάντηση στο άμεσο μέλλον.
Η επιτυχημένη παρουσία της ΝΙΚΗΣ στη Σύνοδο ήταν μόνον η αρχή για έναν διαρκή διάλογο, τόσο σε θέματα πολιτισμού και Ορθοδοξίας όσο και σε ζητήματα γεωπολιτικά και ενεργειακά, τα οποία απασχολούν την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η ΝΙΚΗ απέδειξε πως παραμένει σταθερά υπέρ του διαλόγου ως μέσου επίτευξης ειρήνευσης, ασφαλείας και ευημερίας των λαών.
«Δεν φοβόμαστε γιατί υπερασπιζόμαστε αιώνιες αξίες» - Η ΝΙΚΗ στην Σύνοδο BRICS – EUROPE
Συνέντευξη του Σπύρου Τσιρώνη στο Russia today, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου BRICS – EUROPE που διοργανώθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Σότσι της Ρωσίας, από το Ρωσικό Ινστιτούτο… pic.twitter.com/SvTi6vD1sR— ΝΙΚΗ Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα (@nikhgreece) November 20, 2024